Naturlig solskyddsguide

Sola säkert

Solens strålar är ljuvliga och hälsosamma för oss, i lagom dos. Men de är också den främsta orsaken till hudens förtida åldrande, pigmenteringar, rynkor och hudcancer. Därför är det bästa att sola med måtta och undvika de starkaste strålarna mitt på dagen (mellan kl 10 och 15). Förutom hälsosamt solande och användning av kläder, skugga och huvudbonader som ger ett konstant skydd mot solen så är självklart solskyddsfaktor en viktig del. Visste du att det vanligaste misstaget vi gör när det kommer till solskydd är att vi inte smörjer oss tillräckligt och ofta nog!?

Tips!

Se till att smörja in dig innan du lämnar hemmet. Då minskar du risken att missa någon kroppsdel och undviker att få massa kräm på kläderna. Packa väskan och låt krämen sjunka in ordentligt innan du klär på dig. Kom ihåg att smörja igen efter du badat, svettats eller om du vistas i solen länge. Tänk på att börja med ett solskydd med högt SPF för att sedan trappa ner allt eftersom huden fått färg och byggt upp ett eget skydd.

Därför ska du välja ett naturligt solskydd

Har du någon gång funderat över innehållet i din solkräm och vilken sort du ska välja? Det finns många produkter som varken är bra för dig eller miljön. Vi på Jordklok vill inspirera dig till att använda en naturlig solkräm som skyddar dig mot solens starka strålar, är snäll mot din hud samt mot miljön.

Snällare mot miljön
Det har konstaterats att många syntetiska ämnen i solskydd är svårnedbrutna och hormonstörande för vattenlevande organismer. Vissa kemiska UV-filter kan orsaka skada på korallrev och även fiskar har visat sig vara känsliga mot UV-filter.

Snällare mot kroppen
Syntetiska kemikalier kan absorberas av kroppen och vara hormonstörande, orsaka frisläppning av fria radikaler samt ge upphov till allergiska reaktioner.

Skillnaden mellan kemiskt och fysikaliskt solskydd

Fysikaliskt filter består av små naturliga mineralpartiklar som lägger sig som en barriär ovanpå huden och reflekterar bort strålarna, likt en spegel. Filtren nöts bort av svett, vatten och klädbyten, och därför är det viktigt att upprepa insmörjning. Ett solskydd med högt innehåll av zink- och/eller titanoxid kan synas som en vit hinna på huden.

Kemiskt/syntetiskt filter absorberar UV-strålarna i översta hudlagret och omvandlar dessa till ofarlig infraröd värme. Det sker en kemisk reaktion kan man säga. Samtidigt döljs hudens varningssignaler vilket gör det lätt att glömma bort att smörja in sig igen, när det egentligen är dags. Ett kemiskt solskydd har en tunnare konsistens som lättare går in i huden.

Miljömärkt solskydd

Flera av våra solprodukter är certifierade. Märkningarna ställer krav på en ansvarsfull användning av naturresurser som tar hänsyn till biologisk mångfald och människors hälsa. Beroende på märkning ställs även krav på att

  • en viss andel av ingredienserna har naturligt ursprung och är ekologiskt odlade.
  • endast vissa förädlingsmetoder är tillåtna.
  • förpackningar är återvinningsbara.
  • produkten är fri från mikroplast, nanomaterial och ingredienser såsom parabener, silikoner, petrokemikalier, parfym eller syntetiska färgämnen, fenoxietanol och GMO.

Var noga när du väljer solskyddsfaktor. Läs på innehållsförteckningen och välj bort produkter som innehåller skadliga ingredienser. Läs mer om miljömärkningar och certifiering här.

Exempel på miljöcertifieringar

Några av våra populäraste solskydd

Hos oss hittar du ett brett utbud av fysikaliska solskydd - allt från SPF 6 till 50+! Det kan vara svårt att hitta sina favoriter, därför finns vi här för att guida dig. Nedan kan du läsa om ett gäng av våra mest populära solskydd, som vi själva har testat och tycker om!

Wooden Spoon

Wooden Spoon Sunscreen Lotion är ett säkert och effektivt solskydd för hela familjen. Solkrämerna innehåller få utvalda och rena ingredienser så som milda, näringsgivande oljor och smör. De är allergivänliga och passar även känslig barnhud. Själva solskyddet uppnås genom ett fysikaliskt UV-filter som består av osynligt zinkoxid i form av non-nanopartiklar. Praktiska förpackningar med pump som gör det enkelt att dosera.

SPF 50: Krämen är dryg, börja med en liten klick som du smörjer ut och bygg sedan på med ytterligare ett lager om det inte är tillräckligt. Krämen känns mjuk och återfuktande på huden och lämnar en ljus hinna efter sig. Den doftar naturligt av kakao och kokos.

SPF 30: Upplevs snarlik som SPF 50 fast inte lika fet. Lämnar en ljus hinna och har samma naturliga doft av kakao och kokos.

Wooden Spoon Sunscreen Lotion Baby & Family SPF 50
-20%
3 storlekar
Wooden Spoon Sunscreen Lotion Baby & Family SPF 30
-20%
3 storlekar

Suntribe

Suntribes solskydd är lämpliga för alla hudtyper. SPF 30 och SPF 30 kids innehåller kokosolja och kakaosmör som hjälper till att bevara hudens fuktbalans och bidrar med djupgående näring samt E-vitamin som stärker hudens naturliga försvar.

SPF 30 Body & Face: Lätt att smörja ut och enkel att dosera. Huden känns len och mjuk efter applicering. Krämen har en beige ton, den lämnar en glansig och ljus hinna. Doften av kakao och kokos avtar en aning några minuter efter att du smörjt in dig.

SPF 30 kids: Lätt att dosera lagom mängd samt enkel att massera in. Det blir en tunn, vit hinna på huden efter insmörjning. Doftar milt och gott av vanilj.

SPF 20 Day Cream: Enkel att applicera och ger ett mattare resultat än de flesta andra krämer. Huden känns len och krämen har en ljusbrun ton. Mild neutral doft som försvinner efter någon minut.

Mossa

Mossa erbjuder ekologisk hudvård med inspiration och ingredienser hämtade från den nordiska naturen. Samtliga produkter i sortimentet är Ecocert-certifierade. Deras solskydd SPF 30 och SPF 20 innehåller havtornsextrakt som förbättrar hudens återfuktning och skyddar mot solskador.

SPF 30 Face: Har en tonad formula som lätt och "osynligt" går in i huden och ger en len känsla utan att vara kladdig. Fräsch doft av havtorn och hallon.

SPF 20 Face and body: Lätt att dosera och applicera, går in i huden efter några minuter och lämnar ingen hinna. Fräsch och lätt doft av syrliga bär och frukter.

Eco Cosmetics

Eco Cosmetics Sunmilk Sensitive SPF 50, 30 och 20 är naturliga solskydd särskilt utformade för känslig hud. Solkrämerna är berikade med en komposition av hallonfröolja, granatäpplefröolja, karanjaolja och vegetabiliskt E-vitamin som har vårdande egenskaper.

SPF 50 Sunmilk: Relativt fet i konsistensen, du får jobba in den lite i huden. Sjunker in efter några minuter och lägger sig som en glansig aningen ljus hinna. Den känns återfuktande på huden. Neutral och mild doft.

SPF 20 Sunmilk: Tunn i konsistensen, som en lotion, lätt att smörja in och ger en återfuktande känsla. Lämnar ingen ljus hinna, möjligen lite glansig. Doften är mild och neutral som SPF 50. Förpackningen kan vara lite klurig just för att konsistensen är betydligt tunnare än SPF 50, håll en hand under och tryck försiktigt så går det bra.

Brun utan sol

Vill du ha en solkysst färg men inte riskera att utsätta dig för solens starka strålar? Då är brun utan sol något för dig! En av våra populäraste brun utan sol-produkter kommer från Biosolis. Du kan använda den till både ansikte och kropp. Färgen uppstår inom tre timmar efter applicering och blir djupare inom 24 timmar. Kom ihåg att brun utan sol INTE ger något skydd mot UV-strålning.

Jordklok.se - Utvalda produkter sedan 2007

Jordklok.se - Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Vi är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Kundomdöme 4,8 av 5 på Prisjakt!

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
499 kr kvar till fri frakt