Havregrynsgröt med chaga, gurkmeja och kanel

Frukost, mellis eller kvällsfika? Testa vår goda gröt med chaga, gurkmeja och kanel! Men vad är chaga? Chaga, eller sprängticka, är en svart svamp som växer på björkens stam. Den är skrovlig till ytan och ser lite bränd ut. Den har en mild smak och passar därför utmärkt i gröt eller att blanda ner med ditt favoritte. Chaga har länge använts inom folkmedicin och kallas av japanerna för "skogens diamant" och i Kina kallas den "kungen av växter". Rekommenderat dagligt intag av chaga är 1 tsk (2 g).

Ingredienser

1 dl havregryn 
2 dl havremjölk eller annan valfri mjölk
0,5 tsk chaga 
1-2 krm kanel 
0,5 - 1 tsk gurkmeja 
två nypor salt 
en skvätt agavesirap

Topping: 
banan 
blåbär 
jordnötssmör 
nyttig snacksmix 

Gör så här

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser i en kastrull. Börja med den mindre mängden gurkmeja om du är ovan att använda det.
  2. Koka upp under omrörning och se till så att det inte blir klumpar av kryddorna.
  3. Koka tills du får den konsistensen du vill ha, blir den för fast kan du tillsätta mer mjölk.
  4. Häll upp gröten i en skål och toppa med skivad banan, blåbär, jordnötssmör och vår nyttiga snacksmix med gojibär, kakaonibs och hampafrön.

Tips!
Tillsätt gärna lite svartpeppar och/eller kokosolja i gröten för att underlätta för kroppen att ta upp det verksamma ämnet kurkumin i gurkmejan.

Receptet är publicerat 2021-10-18

Jordklok.se - Utvalda produkter sedan 2007

Jordklok.se - Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Vi är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Kundomdöme 4,8 av 5 på Prisjakt!

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
499 kr kvar till fri frakt