Stäng

Intervju med WermlandsChoklad

Vi på Jordklok älskar att lära känna eldsjälarna bakom våra varumärken. Vi har träffat Sebastian Bäckström som berättar om sin passion för livsmedel och resan från bagare till chokladdirektör.

Sebastian driver WermlandsChoklad (tidigare Rawchokladfabriken) som tillverkar ekologisk hantverkschoklad med kakaobönor från plantagen i Ecuador. Teamet på fabriken i Åmotfors, Värmland består av fem personer som tillsammans arbetar för en godare och mer rättvis chokladvärld.

Berätta lite om dig själv!

Jag är född och uppväxt i Arvika och fyller 30 år i maj med lite fasa. Jag har drivit chokladfabriken sedan 2020, men varit delägare sedan 2014. Jag är även utbildad bagare och konditor och har tidigare jobbat som bagare.

Hur kom du på att du ville jobba med choklad?

Jag halkade in på ett bananskal. Jag skulle egentligen starta ett surdegsbageri, och läraren på en kurs jag läste hade precis startat den här chokladfabriken. Jag kunde prata och sälja in mitt argument och blev anställd som säljare. Tack vare mina tidigare erfarenheter så hamnade jag ganska fort i produktionen.

Jag älskar livsmedel, kvalitet på livsmedel är det viktigaste som finns. Det här var helt rätt, och en väldigt spännande och tuff värld. Alltså hård konkurrens och ingen dans på rosor om man säger så. Men väldigt roligt speciellt när man kan komma på såna här unika saker som att utveckla egna produkter.

Berätta mer om WermlandsChoklad!

År 2020 köpte jag loss företaget och bjöd in familjen att bli delägare, vi gjorde om allt egentligen, struktur, namnbyte och hela konceptet. Vi hade fått kontakt med drivna samarbetspartners som ville utveckla, så vi kände att den här chansningen gör vi. Vi sålde delar av företaget till kakaobönderna i Ecuador så vi slapp mellanhanden helt i Europa, så att de får bättre betalt och vi får lägre pris, och sen sålde vi även till en företagsledare i Göteborg.

Har ni någon vision eller filosofi ni arbetar efter?

Det ska vara en choklad för alla. Alla ska kunna äta den, det är därför den är fri från nötter, soja och mjölkprodukter. Socialt och miljömässigt hållbar både här i Sverige och i Ecuador. Vi arbetar med Direct Trade och transparens åt båda hållen. Det är också därför vi kan säga tree to bar istället för bean to bar, för att delägarna är ju på plats och jobbar med träden direkt.

Det är en lång väg att gå så är det ju, men jag tycker vi har en väldigt bra grund att stå på och har kommit långt de här senaste två åren.

Vad är skillnaden mellan er rawchoklad och den vanliga chokladen?

Hela grundkonceptet är att råvaran i rawchokladen ska du kunna hitta utomhus. Det är en ren, naturlig produkt med orostade kakaobönor och kontroll på temperaturen i lokalen (42,5°C). Till skillnad från icke-rawchoklad där det är rostade kakaobönor som behandlas på plats i Ecuador.

Det är det som är så jäkla häftigt med rawchokladen, här smakar man på kakao. Ofta kan man rosta bort lite mögel eller defekta bönor så att de smakar likadant, det kan du inte här. Här måste du vara noggrann med att bönorna är bra från början.

Vad är du mest stolt över i din verksamhet?

Jag är mest stolt över hur en liten spelare på marknaden med rätt inställning har tagit sig så pass långt och, till min vetskap, vilket otroligt gott rykte vi har. Jag är väldigt nöjd med insatsen på hur vi nått ut som ett gott företag med goda ambitioner.

Vad finns det för planer för 2022?

Vid årets slut så kommer vi ha 10 nya smaker när det kommer till chokladkakor, och då har vi redan 25 smaker nu! Vi släpper också konfektyr till bagerier, restauranger och hotell som vill använda vår choklad. Vi kommer också att börja med praliner, förhoppningsvis en typ av multivitaminpralin som man kan äta som ett litet tillskott.

Vi investerade precis i lite nya maskiner och var nere på en utbildning i Italien. Med den kommer vi kunna göra så mycket mer roliga saker än vi kan idag.

Kommer ni vilja ta det vidare och köra chokladutbildningar för privatpersoner?

Ja, det är andra gången jag var i Italien och jag blev så inspirerad av hur dem är som en central punkt i Europa dit alla kan åka. Då tänkte jag att då ska vi banne mig göra samma sak fast bli centrumet i norden. Så vi håller just nu på att bygga upp vår första lilla hörna med bänkar och utrustning för att ta emot grupper.

Vilken är den enskilt viktigaste frågan, när det kommer till hållbarhet inom din bransch enligt dig?

Jag tycker att Kakao next generation och social hållbarhet är superviktigt att prata om. När det kommer till kaffe och kakao då måste folk tänka att det här är människor, det här är bönder precis som det var i Sverige förr, som vars barn och barnbarn drev vidare odlingar, kooperativ och samarbeten. Om inte deras föräldrar får betalt varför skulle då barn och barnbarn vilja fortsätta? Vi måste betala för oss, så enkelt är det.

Vad är den största utmaningen för omställningen till ett mer hållbart samhälle, enligt dig?

Allt handlar om medvetenhet. Jag ser den här negativa trenden med människor som inte har ett mål, som inte anser sig själva kunna någonting och gömmer sig med ursäkter. Om alla ska gå och gömma sig så finns ingen som vill utreda eller ta tag i saker, eller lära sig någonting. Det blir ett jätteproblem.

Sverige har en bra lagstiftning på hur du får skriva på förpackningar men vissa saker lyckas företag gå runt ändå. Man pratar inte heller om vad råvaran egentligen kostar. För mig är mat en sån fundamental sak som borde ta upp mycket mer plats i skolan, det är verkligen ett ämne som är värt att lära sig om. För det är någonting vi äter varje dag.

Förr så var man mer engagerad i samhället enligt min tro, för jag anser inte att vara aktiv på Facebook och Instagram som en tyckare och åsiktstänkare är att vara aktiv. Vi måste vara bättre utbildade, lite mer ansvarstagande, bli mer aktiva igen och våga vara ute och involvera oss i samhället.

… och vad ger dig framtidstro och hopp?

Att EU jobbar på med hårda regler och mer kontroller är jättebra. Men det som ger mig hopp är att ett litet företag som oss, som inte hade några pengar i början och kom från ingenstans, ändå lyckades höra, lyssna och visa upp schyssta produkter som en befolkning ville ta åt sig. Det har gjort att vi faktiskt har kunnat fortsätta. Det finns ett intresse och det växer, så det ger mig hopp.

Vad gör du själv för att leva mer hållbart?

Matsvinnet är en av de största bovarna när det kommer till hållbarhet enligt mig. Bara logistiken med mat är skitssvår om du är ensam i ett hushåll! Du måste ha superkoll. Jag har fått sluta köpa isbergssallad för jag hinner inte äta upp den. Istället köper jag frysta grönsaker och färdig sallad på påse som jag vet räcker till 3 måltider. Då blir det inget svinn.

Vad är dina 3 bästa tips för att göra världen lite mer jordklok varje dag?

  1. Prata och lyft problem som konsument, det finns ingenting som du inte får prata om. 
  2. Fråga frågor och ifrågasätt vissa uttalanden. Får du reda på någonting, sprid det då till dina vänner. Undersök det tillsammans! 
  3. Stå på dig, vänd inte bara kappan med vinden. Det är jätteviktigt att vi står på oss lite mer i samhället.

Publicerad: 2022-03-18

Jordklok.se - Utvalda produkter sedan 2007

Jordklok.se - Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Vi är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Kundomdöme 4,8 av 5 på Prisjakt!

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
499 kr kvar till fri frakt