Vad är Zero Waste?

Att leva efter Zero Waste innebär att man eftersträvar att generera så lite avfall som möjligt genom att följa de 5 R-en: Refuse - Reduse - Reuse - Recycle - Rot. Kan vi leva helt avfallsfritt? Kanske inte men förbättra oss, det kan vi absolut göra!

Kom ihåg att det är en process att förändra sina vanor och det är okej att det tar tid. Det kan därför vara bra att sätta upp delmål och i första hand fokusera på att ändra det som du tror kan bli bestående i din vardag. Ett tips är också att börja där det känns enklast och mest motiverande, då är chansen större att du håller i det. Varje förändring du gör i rätt riktning är bra!

Refuse - Avstå

Det första R:et är det som kommer att påverka de resterande fyra R:en mest. Här gäller det att våga stå på dig och avstå från att köpa saker som inte är nödvändiga samt lära dig att tacka nej till grejer som du erbjuds men inte behöver. Här är några exempel på saker som du kan tacka nej till:

- Flyers och visitkort. Det går istället bra att ta en bild med mobilen på informationen. 

- Reklam i brevlådan. 

- Take away muggar. Införskaffa en återanvändbar mugg som du kan be att få kaffet i. 

- Sugrör och plastmuggar. Använd istället din egen vattenflaska i rostfritt stål. 

- Plastpåsar från butiker. Ta med din egen påse eller använd väska eller ryggsäck.

Reduce - Minska

Sälj eller skänk bort saker som du inte har någon användning av men som fortfarande är i gott skick. Det kan vara allt från kläder och inredning till böcker och elektronik. Det finns idag flera olika tjänster där man som privatperson enkelt kan sälja, skänka eller byta grejer med andra.

Det du inte kan sälja eller skänka ska du se till att lämna till återvinning. När du sedan ska handla - handla smart och tänk igenom syftet med dina köp!

Reuse - Återanvänd

Skippa engångsprodukter och välj hellre produkter i hållbara material som du kan återanvända och använda i flera år framåt. Tänk kvalité före lägsta möjliga pris när du handlar nytt och ta sedan hand om det du köper så kommer det hålla mycket längre. Genom att köpa miljövänliga produkter i god kvalité är det mycket troligt att du i slutändan även har sparat en hel del pengar.

Recycle - Återvinn

Det är på den här punkten du att kommer märka hur pass bra du varit på ovanstående punkter. Se det som ett gemensamt ansvar att minska klimatpåverkan från din konsumtion genom att återvinna gamla prylar och tomma förpackingar. När du börjar källsortera kommer du även lära dig nya saker om din konsumtion och få upp ögonen för vart du bör göra en förändring. Med våra källsorteringspåsar från San Sac blir det både roligt och väldigt enkelt att sortera och lämna ditt avfall på rätt plats!

Rot - Kompostera

Sist men inte minst - kompostera ditt matavfall. Låt ditt matavfall bli ny och näringsrik jord till dina blommor eller odlingar. Har du inte den möjligheten så använd de bruna papperspåsarna från kommunen och lämna ditt matavfall i den bruna soptunnan. Avfallet används sedan för att tillverka biogas och biogödsel!

Flera grymma zero waste produkter

Den fasta tvålen är särskilt populär dels för att de flesta varianter har en plastfri förpackning men också för att de räcker väldigt länge. Vi har fasta tvålar för hud, hår och städ. Vilken vill du börja med?

Jordklok.se - Utvalda produkter sedan 2007

Jordklok.se - Handla naturligt, ekologiskt och hållbart!

Vi är en av Sveriges ledande nätbutiker för ekologisk hudvård, naturlig hårvård, miljövänlig tvätt- och rengöring samt det mesta du behöver för en hållbar livsstil! Har du tips och råd att dela med dig, eller saknar du din favoritprodukt, tveka då inte att kontakta oss!

Kundomdöme 4,8 av 5 på Prisjakt!

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan
499 kr kvar till fri frakt